Generelt om regler for droneflyvning
Generelt om europæiske regler
Baggrund
I foråret 2019 blev Kommissionens delegerede forordning (EU) 2019/945 af 12. marts 2019 om ubemandede luftfartøjssystemer og om tredjelandsoperatører af ubemandede luftfartøjssystemer samt Kommissionens gennemførselsforordning (EU) 2019/947 af 24. maj 2019 om regler og procedurer for operation af ubemandede luftfartøjer vedtaget på EU-niveau til regulering af droneområdet.Forordning (EU) 2019/947 regulerer brugen af droner (droneoperationer) og forordning (EU) 2019/945 fastsætter regler for droneproducenterne til, hvilke produktkrav dronerne skal leve op til på det indre marked.
De nye europæiske droneregler giver medlemslandene mulighed for selvbestemmelse på en række områder. Disse nationale bestemmelser kan læses i bekendtgørelse nr. 2253 af 29. december 2020 på Retsinformation. Du finder linket til bekendtgørelsen nederst på denne side.
Dronekategorier
Det fremgår af forordning (EU) 2019/947, at droneflyvning bliver kategoriseret på baggrund af, hvor risikofyldt flyvningen er og hvilke afværgeforanstaltninger, der er iværksat for flyvningen.Den første kategori – den åbne kategori – dækker droneflyvninger, hvor der er lav risiko for, at tredjemand kommer til skade, såsom fotografering, landopmåling og rekreativ flyvning med mere. Al flyvning i den åbne kategori skal foregå indenfor fjernpilotens synsvidde.
Den anden kategori – den specifikke kategori – dækker flyvninger, hvor der er en forhøjet risiko for, at tredjemand kommer til skade, herunder blandt andet flyvninger, hvor droneføreren ikke kan se dronen, eller flyvninger hvor dronen bruges til transport.
Den tredje kategori – den certificerede kategori – dækker flyvninger, hvor risikoen er på niveau med bemandet flyvning. Kategorien omfatter blandet andet droner som fragter passagerer.
Forordning (EU) 2019/947 opstiller kun operative regler og procedurer for brugen af droner, som anvendes i den åbne og specifikke kategori. Regler for brugen af droner i den certificerede kategori er endnu ikke udarbejdet af EU.
Regler for droneflyvning i den åbne kategori
Denne kategori vil omfatte størstedelen af de droneoperationer, som udføres på nuværende tidspunkt, det vil sige rekreativ flyvning samt simple operationer som fotografering, videooptagelse, landopmåling etc.Kategorien opdeles i tre underkategori som navngives A1, A2 og A3.
Regler for droneflyvning i den specifikke kategori
Den specifikke kategori omfatter alle former for droneflyvning, som ikke falder ind under de klart definerede regler i den åbne kategori.
Eksempler herpå kan være:
- Flyvning med droner med en vægt på over 25 kg
- Flyvning med droner over personforsamlinger
- Nedkastning af objekter fra droner
- Flyvning med droner udenfor droneførerens synsvidde
Ovenstående skal ikke tages som en udtømmende liste for droneoperationer, som omfattes af den specifikke kategori, men blot illustrere at alle former for droneflyvning med forhøjet risiko er omfattet af denne kategori. Et eksempel på undtagelse hertil er, at hvis droneflyvningen omfatter passagerer eller udgør en meget høj risiko, vil operationen falde under den certificerede kategori.
Flyvning i den specifikke kategori kræver en operationel tilladelse, som udstedes af Trafikstyrelsen eller en fremsendelse af en erklæring om, at droneoperatøren følger et godkendt standardscenarie.
Registrering af droneoperatører
Forordningen forpligter droneoperatører til at blive registreret i det nationale droneregistreringssystem. Forpligtelsen gælder kun såfremt:
- Dronen vejer over 250 g
- Dronen er udstyret med en sensor (f.eks. kamera) uanset vægt
- Dronen anvendes til operation, som er omfattet af den specifikke kategori
Fjernpiloter som har modtaget dronekompetencecertifikat med nummer er allerede registreret. Nummeret som starter med DNK-RP skal sættes på dronen.
Ved køb af ny drone i 2021, skal du som fjernpilot sætte nummeret fra dit dronebevis på drone. Er din drone købt før 2021 skal du ikke gøre yderligere.
Droneoperatører (f.eks. firmaer), som ikke har dronekompetencecertifikat, skal registrere sig som droneoperatør via blanketten på Virk.
Vigtigt: blanketten er på nuværende tidspunkt under udvikling – og indtil blanketten er sat i drift, kan I ikke registrere jeres drone.
Sikring af privatlivets fred
Det er fjernpilotens ansvar at sikre, at reglerne for privatlivets fred overholdes.
Generelt om danske regler
Bekendtgørelsen indeholder regler for droneflyvning, herunder blandt andet afstandskrav til lufthavne, forsikring, beskyttelse af privatlivets fred.
Relevant lovgivning
Bekendtgørelse
BEK nr. 2253 af 29. december 2020
Bekendtgørelse om supplerende bestemmelser til EU-forordning 2019/947 om regler og procedurer for operation af ubemandede luftfartøjer
Gældende fra
01/01/2021
Forordning
2019/947
Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) om regler og procedurer for operation af ubemandede luftfartøjer
Gældende fra
01/07/2020
Forordning
2019/945
Kommissionens delegerede fordning (EU) om ubemandede luftfartøjssystemer og om tredjelandsoperatører af ubemandede luftfartøjssystemer
Gældende fra
31/12/2020
Forordning
2019/947 og 2019/945
Easy Access Rules for Unmanned Aircraft Systems
Gældende fra
29/05/2019
12/03/2019