Registrer din organisation som droneoperatør

Alle virksomheder, enkeltmandsselskaber, offentlige institutioner og NGO'er, der flyver droner, skal som udgangspunkt registreres hos Trafikstyrelsen. Du skal kun registrere dig én gang – også selvom du har flere droner.

Du skal registrere dig som droneoperatør:

  • Hvis dronen vejer 250 g og op til 25 kg
  • Hvis dronen vejer under 250 g og har en sensor, såsom et kamera, Lidar sensor, termisk sensor mm.

Du skal ikke registrere dig som droneoperatør:

Hvis dronen vejer under 250g og ikke har en sensor.

Påsæt registreringsnummeret på dronerne

Når du har registreret dig, vil du få tildelt et unikt droneoperatørnummer, som skal påføres alle de droner, som der opereres med. Hvis organisationens drone er mærket med en fjernpilots dronecertifikatnummer, skal dette udskiftes. Certifikatnummeret er ikke længere korrekt mærkning af dronen.

Hertil får du som droneoperatør også en sikkerhedskode, som ikke bør udleveres til andre, da den er din garanti for at andre ikke kan misbruge registreringsnummeret ved at sætte det på deres drone og dermed flyve på dit ansvar.

Det betyder, at du kun behøver ét registreringsnummer til alle droner fremfor tidligere, hvor man skulle registrere hver enkelt drone.

I tilfælde af ejerskifte skal registreringsnummeret fjernes fra dronen. Den nye ejer skal selv ansøge om et nyt registreringsnummer, hvis de ikke allerede er indehaver af et.

Forsikring

Trafikstyrelsen anbefaler, at dronen forsikres, selv hvis den vejer under 250 g.

Hvis en eller flere af organisationens droner vejer mindst 250 g, skal organisationen være forsikret.

Dronen skal være forsikret for mindst 0,75 mio. SDR (Special Drawing Rights), hvilket svarer til ca. 7 mio. kr.

Når du registrerer din virksomhed som droneoperatør, skal du oplyse det forsikringspolicenummer, der dækker evt. skader, som dronen forårsager.

Registrer din virksomhed som droneoperatør her

Virksomheder, offentlige institutioner og NGO’er, der har fjernpiloter ansat til at udføre opgaver i forbindelse med virksomhedens eller institutionens virke, skal registreres som droneoperatør. Det er den ansvarlige for virksomheden, der skal registrere virksomheden

Hvad skal du have klar, når du skal registrere dig som droneoperatør?

  1. Medarbejdersignatur/MitID Erhverv for virksomheder, offentlige institutioner og NGO’er.
  2. Tegnet forsikring – policenummer.
    • OBS: Offentlige institutioner er ofte selvforsikrede, hvorfor dette krav ikke gælder dem.

Hvis du ansøger som enkeltmandsvirksomhed, virksomhed, offentlig institution, eller NGO skal du anvende nedenstående link:

Registrering af droneoperatør som organisation her (Medarbejdersignatur/MitID Erhverv) [Nyt vindue] 

Hvad er processen for registrering af droneoperatører?

  • Du skal vælge linket til at registrerer virksomheden, den offentlig institution, eller NGO som droneoperatør.
  • Du skal logge på med enten Medarbejdersignatur, eller MitID Erhverv.
  • Når du har registreret dig som droneoperatør, modtager du en kvittering for registreringen i din virksomheds Digital Post/E-boks/Mit.dk
  • Modtager du ikke Digital Post, skal du angive den ønskede adresse for modtagelse af operatørregistreringsnummeret fysisk. Der kan gå op til 30 dage, før du modtager det fysiske brev.
  • I kvitteringsbrevet vil du få oplyst et registreringsnummeret, samt en sikkerhedskode.

Særligt for enkeltmandsselskaber:
Registrerer du et enkeltmandsselskab, kan du forvente længere sagsbehandlingstid, da din sag skal håndteres manuelt. Når du modtager dit bekræftelsesbrev, er du blevet registreret som droneoperatør, og du vil hurtigst muligt modtage registreringsnummeret.

Forskellen mellem fjernpilot og droneoperatør

Fjernpilot:

I almindelig sprogbrug går fjernpiloten under betegnelsen dronepilot og definerer dig som person, der har et dronecertifikat eller flyver en mikrodrone. Du bliver som fjernpilot registreret, når du tager et dronecertifikat, hvor dit dronecertifikatnummer står. For en dansk fjernpilot vil dit dronecertifikatnummer starte med DNK efterfulgt af en kombination af tal og bogstaver.

Har du en mikrodrone, der vejer under 250 gram, er der ikke krav om, at du tager et dronecertifikat. Det er dermed heller ikke krav om, at du registrerer dig som fjernpilot, du skal dog stadig registreres som droneoperatør, hvis din drone enten har sensor eller kan overføre 80 joule kinetisk energi.

Langt de fleste fjernpiloter skal derfor være registreret enten som droneoperatør, hvis de flyver privat, eller være tilknyttet en virksomhed, der står registreret som droneoperatør, uanset om det er en større virksomhed eller dit eget private selskab.

Droneoperatør: 

Som nævnt ovenfor kan en fjernpilot være droneoperatør, hvis denne flyver som privatperson. Hvis du arbejder for eller er indehaver af en virksomhed, der er ansvarlig for droneoperationen, er det denne, der er droneoperatør. Det er også af den årsag, at der skelnes mellem fjernpilot og droneoperatør. Og det er også derfor, man skal sikre sig, om man er eller er tilknyttet en droneoperatør, der er registreret hos Trafikstyrelsen.

En droneoperatør skal registrere sig, hvis dronen vejer mindst 250 gram, eller hvis dronen vejer under 250 gram, men der er en sensor på dronen, f.eks. et kamera. En droneoperatør skal endvidere registrere sig, selv om dronen vejer mindre end 250 gram, hvis dronen i tilfælde af et sammenstød kan overføre over 80 joule kinetisk energi til et menneske.